3 процедури, които не можем да извършим без помощта на водопроводчик

водопроводчикДобрият водопроводчик е специалистът, който прави възможен достъпът до течаща вода във вътрешнодсградни зони и външни съоръжения. Дейността му никога не е подценявана, въпреки уменията на повечето потребители за самостоятелно справяне с рутинни повреди от водопроводната инсталация.

Извън стандартните процедури – подмяна на смесителна батерия, отпушване на сифон  и още някои, върху водопроводната и канализационна мрежа се извършват още редица дейности, за да се осигури комфортът и уютът в едно помещение.

Двете най-важни битови системи са изградени от много и разнообразни компоненти, чиято структура е неизвестна за обикновени потребители. Специализираните дейности за професионалист са няколко типа, част от които са процедури като монтажните дейности. Кои са останалите процедури в инсталациите, които са възможни само при компетентна намеса на професионалист?

1. Изграждане на ВиК инсталация

Конструкцията включва тръби и щрангове за транспорт на воден дебит. Те са свързани чрез фитинги, сифони, вентили, спирателни кранове, преходници и др. елементи с различен размер и структура. Водопроводната инсталация е сложна система. Проектирането и изграждането й изисква задълбочени познания за всеки отделен компонент.

ПОИСКАЙ ОФЕРТАЗАЯВКА ЗА ОГЛЕД

Кои са материалите, най-издръжливи на високо водно налягане? В точно определени зони ли се поставят тръбите, за да се свържат във функционираща мрежа, доставяща достатъчно висок воден дебит? Каква е разликата между тръби за топла и студена вода? Плътност и материал на преходникът, свързващ тръби от различен материал? Как се пломбира водомер?

Тези въпроси представляват особености в отделните етапи от строежът на ВиК инсталацията. Правилният практически отговор може да даде единствено специалист по водопроводни услуги. Строежът на ВиК мрежа изисква задължително предварително проектиране. Планът включва както разположението на тръбните компоненти, така и на електроуредите, свързани с водопотребление.

Задачата е профилирана и се извършва от професионалист, като завършената мрежа задължително се обезвъздушава и проверява за здравина, устойчивост, водопропускливост и течове. При успешен резултат от проверка, мрежата се дезинфектира и въвежда в експлоатация. По последващият експлоатационен период се определя нивото на уменията на водопроводчика.

2. Ремонт на водопреносна инсталация

Повредените компоненти на водопроводни системи се проявяват чрез ясни и неясни симптоми. Последните са по-опасни, защото могат да останат загадка за месеци и дори години. Сред тях са “невидимите“ течове, които неспециалистите разпознават единствено по повишените разходи за водопотребление.

Водопроводчиците обаче откриват проблемната локация със смвръхмодерна инфрачервена лампа. Дали е необходима смяна на участък, подмяна на цяла тръба или щранг, решава специалистът по водопроводни детайли, след измерване на отделяните от пробитият участък сантилитри.

Спуканата тръба има и по-страшна алтернатива – корозирането и ръждясването на участък от инсталацията. Рискът е често срещан при поцинкованите тръбни компоненти, поради което те все по-често се заместват с полипропиленов вариант.

Полипропиленът осигурява отлично транспортиране на вода при огромна температурна амплитуда, налягане до 10-20 bar. Ниската топлопроводимост запазва топлината в тръбите, дори и при компонентите с тънки стени, така че замръзването е невъзможно. Кондензът, корозията и ръждата също не представляват риск за тях, а свръзката между отделните тръби е изключително здравата полифузионна заварка.

3. Корекция на водопроводни детайли

Коригирането (подмяната) на отделни компоненти от водопровод. По-малките детайли са от изключително значение за изграждане на водопреносната мрежа, а за последващият монтаж на електроуреди. Фиксирането на фасонните фитинги – тройници, муфи, колена, скоби и други съединителни части, при водопровод с резбовано свързване, е трудоемък процес, включващ уплътняване на съединителните детайли с цел термоизолация.

Хармоничният материал и размер на вентилите и спирателните кранове спрямо диаметърът и материалът на тръбите, определя качеството и количеството на получаваният воден приток – грижата за тях е важна. Заварените полипропиленови компоненти обаче също изискват специализирана апаратура и немалко опит.

Бъдещото функциониране на част от електроуредите в банята зависи от свръзката й с канализационната система, което я прави зависима от нивелацията на подовата настилка, разстоянието между канализационните тръби и наклонът при поставянето им.

Нивелационният наклон също е основен ВиК . Ако не е проектиран правилно, единствено преизграждането на инсталацията осигурява безпроблемно водопотребление, тъй като използването на течаща вода винаги е следвано от въпросът за отток на нечистите води.

БЪРЗО ПОВИКВАНЕ