Боядисване на стаи – как го правят професионалистите?

Боядисване на стаиПолагането на декоративния слой боя върху стените е обикновено финалният етап от ремонтните дейности, в случай че преди това е правена шпакловка. Различни видове бои, обикновено на латексова основа, се полагат и с цел освежаване на интериора. И в двата случая процедурата по боядисване на стаи може да се извърши от самите собственици, стига да се следват стъпките за правилно изпълнение на операцията.

Как го правят професионалистите?

Професионалистите – майстори и специализирани фирми действат методично, бързо и прецизно, защото работят по предварително изготвен план. Планирането е от ключово значение при боядисване на една или няколко стаи. Планът обезателно включва: избор на декоративното покритие (вид и цвят), определяне на количеството бои и набелязване на начина на полагане.

Има значение колко пласта латекс ще бъдат положени. От броя на покривните слоеве зависи какво количество боя трябва да бъде закупено. Професионалистите имат едно много важно предимство пред редовите потребители – те знаят откъде да се снабдят с най-качествените и изгодни материали. На тях им е добре известно също, че не всички покривни смеси са еднакво подходящи за всички жилищни стаи.

Подготовката е задължителна

Преди да започнете да боядисвате е задължително да подготвите помещението за операцията. Това означава да изнесете мебелите, които могат да се местят, и да покриете с плътно платно (може и найлон), тези, които няма как да бъдат извадени от стаята. Снабдете се с хартиено тиксо, с което да изолирате някои интериорни елементи – дограмата, рамките на вратите, ключовете за осветлението, контактите и летвите, свързващи стената и пода.

ПОИСКАЙ ОФЕРТАЗАЯВКА ЗА ОГЛЕД

Грундирайте! Колкото и да бързате, и да не ви се иска да полагате още един допълнителен слой, ще е нужно да го направите. Преди това ще трябва да почистите стените от прах и други замърсявания, включително с вода и препарат. Добре е да почистите основата от предния ден, за да бъде абсолютно суха, когато започнете да нанасяте боята. Сухата стена поема по-добре грунда, който е свързващият адхезив между мазилката и латекса.

Използвайте правилните инструменти

Боята на латексова основа се нанася плътно и равномерно единствено с валяк тип „мече”. Има обаче определени участъци, които трябва да се боядисат с плоска или леко скосена четка. Това обикновено са ъглите, линиите, свързващи стените и тавана, около прозорците, радиаторите и тръбите на парното. Четката дава прецизност, каквато с мечето не може да се постигне.

Снабдете се с няколко размера апликатори тип валяк, както и с ванички за боя според броя на участниците в операцията. Не използвайте домашни приспособления за потапяне на валяците, защото те не разполагат с платформа за отцеждане на излишното количество. Отделянето на излишния латекс е задължително, ако не искате да опръскате навсякъде – под, таван, прозорци и врати.

Нанесете две ръце от боята, в случай че се налага да прикриете петна от плесен или други дефекти в стената. Използвайте латексови или друг вид бои, предназначени специално за влажни помещения, ако в стаята често се забелязва поява на мухъл. Продуктите със сребърни йони са една чудесна разработка, защото позволяват на мазилката да диша.

Изчакайте боята да изсъхне и чак тогава започнете да махате хартиената лепенка от контактите и другите покрити елементи. Осигурете добро проветряване на помещенията. Желателно е боядисване да се прави в топло и слънчево време. В рамките на 2 до 3 часа стените трябва да са напълно сухи. Тогава можете да пристъпите към почистване и подреждане на реновираните помещения.

БЪРЗО ПОВИКВАНЕ