Фугиране в София от SOS ВиК

Фугиране на плочки

Цени
Фугиране От 5лв на кв.м.
Свържете се с нас за оферта за фугиране

Фирма SOS ВиК е специалист в цялостното изграждане, ремонт и монтаж на настилки и оборудване за интериор и фасада. Към богатата гама услуги е включено и фугиране, извършвано непосредствено след залепването на облицовка от плочи. Оформяне на фуги на плочки е процедура с особености, които опровергават митът за елементарният й характер. Грешките поради незнание рискуват бързо разлепяне или деформация на настилката, а огромните разходи за повтарянето й вече са сериозен повод за консултация със специалист. 

Ние предлагаме изключително достъпни за попълване на фуга на плочки цени, така които предразполагат всеки гражданин или фирма да потърсят услугите и консултацията ни. Услугата обикновено е довършителен етап при облицоване, но винаги сме на разположение и за поправка на сериозна грешка при тази процедура. То приключва неприятните строителни дейности, след които идва ред на почистването и радостта от новият интериор.

Как процедираме

Запълване на фуга в баня е по-различна процедура от запълването на фуги в други интериорни пространства, и причината е повишената влажност. Специалистите ни следват специални технологични насоки, които осигуряват перфектна облицовка за дълготрайно използване и пълната липса на дефекти по време на работа, които биха могли да я разрушат в бъдеще.

Изпълнението на фугиране на плочки в баня протича в определена последователност. Спазването й гарантира ефектът, към който се стремим. За целта особено значение има видът на облицовъчният материал – съобразяването му с експлоатационните условия и позицията, която ще заеме, както и подходящите смеси за попълване на фугите по него.

Фугиращите смеси

Разтворът във фугата оказва комплексно влияние върху материалът на облицовката. Той може да е декоративен акцент, но основната му роля е предпазване на плочите и абсорбция на термалните движения в основата. Правилно подбраната смес е различна, и е резултат от конкретните условия – интериорни или климатични, на които е изложена съответната площ. Затова такъв избор е задача за професионалист в строителните дейности.

Мокрите пространства, включително фасадните и открити стълбищни настилки, балкони и басейни, изискват точно спазване на технологичните указания. Неподходяща консистенция при фугиране на фаянсови плочки или теракотена настилка, причинява сериозни последствени проблеми -  напукването на фугата при температурна амплитуда, която променя обемът на керамичната облицовка. За качественото попълване на фуги на теракот е необходима смес с висока остатъчна еластичност.

Експлоатационните условия

Техниката на попълване, която изгражда фугите, е толкова важна като сместа, и също така зависеща от експлоатационните фактори. Специалистите пресмятат и предвиждат слягащите движения при новопостроени сгради, и в резултат отново се откроява високата остатъчна еластичност като най-търсено свойство. То е единствената защита срещу напукване и изкривяване от слягането. Уплътнителите от силикон са добра алтернатива на това изискване.

Климатичните условия са фактор, особено за външна облицовка. Препоръката на специалисти е  минимална ширина от 2-3 мм, а за запълването се предпочитат посочените гъвкави и еластични разтвори. Резките и широки температурни амплитуди във влажен климат или след дъжд, поражда термични изменения в самият материал на настилката, а в най-лошият вариант, влагата разрушава самата основа под нея.

Настилките в открити площи и гранитогресът

За предотвратяване на такива инциденти са необходими влагоотблъскващи и устойчиви на температурни промени фуги. Гранитогресът – изпечената на много висока температура керамика е материалът, предпочитан най-често за външни настилки. Здрав, непорьозен, водоотблъскващ и красив, той се вписва в техническите и естетични изисквания за открита настилка. При запълване на фуга на гранитогрес отново са най-подходящи силиконови уплътнения: дискретни и еластични, те осигуряват комбинацията от устойчивост и естетичен акцент. Необходимото пространство между плочите за гранитогресът е 10 мм. 

Екипът ни предлага модерна и качествена услуга, която спестява разходи и усилия: фугиране на стари плочки. Преоблицоването е дълъг, досаден, а често и невъзможен спрямо конкретните условия, процес. Затова екипът ни предлага подмяна на остарели, изтънели и напукани фуги, без никакво влияние върху плочите. Сместа се отстранява и се поставя нова, със състав и плътност спрямо облицовъчният материал.

Антибактериална защита и други подробности

Оформянето на фуги в мокро помещение е процедура, изискваща антибактериална защита. Разтворите трябва да се отличават с вещества, противодействащи на бактерии, плесени и мухъл, които са реален риск във всяко помещение с повишена влажност. Тези налепи са неприятни, но и оказват реална заплаха за здравето.

Основната характеристика на процедурата е предприемането й само след втвърдяване на лепилото за облицоване. Неспазването му причинява бели петна върху покритието. Процесът е познат още като изсоляване или ефлоресценция. Той има чисто естетичен ефект, но именно той често е причина за подмяна и повторно залепване на цялата настилка..

Процедура от няколко етапа

Фугирането не се отличава от останалите строителни и ремонтни процеси. Основен фактор  оказва предварителната подготовка. При този процес, тя се състои в почистване след залепяне на плочки: отстраняване на остатъчно лепило с четка или инструмент, както и всички отпадъчни частици. Сместа за пространствата между плочите е с разнообразно съдържание, цвят и гъстота.

Съотнасянето на суха смес и вода, и скоростта на разбъркване, са условията за получаването на смес с равномерна разцветка и състав. Инструментите за полагането й трябва да са съвременни разработки, съобразени с технологичните указания. Това са гумена маламашка или фугиращ шпахтел, а всяка техника на запълване цели пълно проникване на материала в цялата площ на фугата, което предотвратява напукване и изронване в бъдеще.

Крайният етап се състои в оформяне на фугите с влажна гъба и избърсване на плочите. Втвърдяването на сместа е около 24 часов период (при 5° С - 25° С). Предвид сериозният строителен отпадък, ние предлагаме извозване до регламентирано за целта сметище.

БЪРЗО ПОВИКВАНЕ