Латексът – предимство за всеки интериор и фасадна повърхност

боядисване с латексЛатексовата боя е предпочитан покривен материал заради многобройните си качества – забележителна плътност на цвета и текстурата, разредимост с вода, бързо нанасяне, еластичност и адаптивност към температурни амплитуди, лесно почистване на боядисаната повърхност само с вода. Водното съдържание се изпарява от латексовият разтвор веднага след разтварянето му, което определя устойчивост на слоевата структура и неуязвимост при отмиване.

Защита от мухъл, плесени и бактерии

Заради многобройните качества на материалът, боядисване с латекс е избирано с предимство за интериорни и екстериорни стени. Той се приспособява термично към температурните амплитуди чрез свиване и разширяване на текстурата, и остава плътен и наситен, независимо от интензивността на климатичните условия – боята не се напуква и избледнява от UV лъчи,  водни пръски и струи, влага и ниски температури. 

Мухълът и плесените – основни интериорни проблеми на влажните помещения, биват преодолявани ефективно чрез този оцветител, който противодейства на кондензните отлагания, появяващи се често в зимните условия на студен градеж и влажен въздух. Латексовата боя е с включени бактерицидни вещества, които отблъскват микроорганизмите и поддържат гладка, плътна и еластична покривна текстура. 

Освен за интериорни и външни стени, латексът е предпочитана формула и за покритие на тавани. Цялостното боядисване на помещение с латексова боя е често избирано решение, с цел предотвратяване на мухълни и плесенни налепи. Тяхната поява и разпространение започва от преходните ъглови зони между две стени или стена и таван. Латексовата формула и върху двете повърхности е оптималната защита срещу микотични бактерии, както и срещу всеки друг тип микроорганизми. Тя позволява проникване на интензивен процен въздух, който допълнително предпазва повърхностите от конденз и развитие на бактериална среда. 

ПОИСКАЙ ОФЕРТАЗАЯВКА ЗА ОГЛЕД

Универсална, плътна и наситена боя 

Универсалното приложение е допълнено с безвредна химична формула – латексът не изпарява токсични вещества, а разреждането само с вода гарантира екологичният ефект върху човешкото тяло и околната среда. Боята е устойчив и плътен покривен слой, като освен това създава и изключително елегантна визия на помещенията. 

Огромното й предимство е, че е подходяща за нанасяне върху всеки тип естествен строителен материал (камък, дърво, метал, гипсокартон, тапети и др.), както и при стара мазилка, тапет и друг тип повърхност, които са добре почистени и изравнени. Формулата прилепва идеално и върху полирани повърхности. Покритието осигурява по-атрактивен и наситен цвят за всеки тип стена, а изгодната цена го превръща в най-разумният избор при желание за красив интериор и фасада. 

Почистването е лесно и става само чрез измиване. Текстурата позволява отстраняване на отделни петна без повреждане на цялостният пласт, чиито цветове остават непроменени под въздействието на водата. Заедно с устойчивостта на напукване, това свойство отрежда предна позиция на боята в класациите на интериорните и екстериорни мазилки. 

Видове латексови бои 

Латекс се открива в няколко модификации в търговската мрежа, различаващи се според текстурата и съставките си. Продуктът е с растителен произход и е извличан от каучуковото дърво Hevea brasiliensis. Адаптацията му като строителен материал става чрез синтетична полимеризация чрез повърхностно-активни съставки, които му придават различна плътност и формула на залепващо вещество, оцветител и строителна добавка. 

Плътността и яркостта на формулата придава декоративни качества на латексът. Той се среща като продукт на водна и маслена основа, а след нанасяне изпъква с матова и гланцова текстура със сатенен отблясък. Гланцът не се поврежда от почистване, към което този тип оцветител проявява търпимост между 5000 – 15000 измивания. 

Нанасяне 

Поставянето на латексова боя се предшества от подготовка на повърхността. Стената (таванът) се изравнява и шпаклова за заглаждане на всички издатини, неравности и по-големи пори. Грундът е необходима “запечатка” преди боядисване, която запълва микроскопични и по-големи отвори в плоскостта и я предпазва от проникване на вода и влага. Той е най-подходящата основа за пълноценно разгръщане на плътната латексова формула.

Грундирането е последвано от нанасяне на пластовете боя, което може да се извърши с четка, валяк или машинно разпръскване (пистолет и т.н.). Най-ефектен резултат се постига с няколко пласта (обикновено 3), всеки от които се разстила след пълното изсъхване на предходният. Цели се прецизност и внимателно отсичане на ъглите за постигане на красива интериорна визия, каквато единствено латексът осигурява.

БЪРЗО ПОВИКВАНЕ