Лепене на плочки – лесна, но “мръсна” процедура

лепене на плочкиКогато решите да подмените плочките или новият ви дом се нуждае от облицовка, в изборът на материал и цвят няма да ви затрудни, тъй като към най-подходящите и актуални модели ще ви ориентира всеки продавач-консултант. Поставянето им обаче е най-трудоемкото облицоване, в сравнение с всички останали покрития за стена и под. Затова, преценете добре дали ще издържите самостоятелното лепене на плочки до самият му край. Това не е процедура, която можете да оставите недовършена.

Инструментите

Керамичните, фаянсови и гранитогресни плочи са предпочитани не само за банята и тоалетната. Всеки интериор може да бъде облицован с плочки. Практическото им прикрепване навсякъде е еднакво, а малките различия са породени от размерите и начинът на редене. Какво освен плочки ви е необходимо за целта?

Плочките в подходящ цвят и размер са закупени и следва подредбата им върху стените, пода или тавана. Процесът не може да се случи без подходящо лепило за плочи, уред за нанасянето му и фугираща смес за “запечатване“. Залепващият препарат се различава при различните материали плочи. Изборът трябва да е консултиран със консултант или майстор-работник в сферата. Погрешното лепило забавя дейността по подредбата им, а в по-лошият случай – залепва привидно здраво, а впоследствие, плочите се отделят само след месеци.

Фугиращата смес – тя не само подчертава красиво пространствата между плочките, но има и практическа функция. Фугинът придава на тези малки  разстояния водоотблъскващи и устойчиви на механични удари и тежести, свойства. Полагането му действително повишава експлоатационният живот на плочите, а правилната формула и предотвратява развитието на мухъл и плесени. За целта обаче, подбраният фугин е необходимо да е едновременно еластичен и устойчив, което е привилегия само на някои търговски марки.

ПОИСКАЙ ОФЕРТАЗАЯВКА ЗА ОГЛЕД

Как се прави

Залепването започва след предварително планиране. Това означава мислено или практическо подреждане върху съответната повърхност. Единствено ако видимият резултат се хареса, започва същинското редене. Плочките се поставят върху идеално чиста и гладка повърхност, в противен случай не биха залепнали качествено. Върху обратната страна на елемента, както и върху гладката стена (под) се нанася обилен слой лепило и плочата се притиска.

При монтаж в баня или тоалетна, добре е преди началото да се провери състоянието на водопроводната инсталация. Както споменахме, процедурата е продължителна, а едно евентуално разбиване ще доведе до нужда от подмяната на плочките.

Подредбата е както класически тип – поставяне в редица, така и в множество интересни форми. Всички те са възможни при правилно проектиране на облицовката и оразмеряване на плочите. Изрязването им е трудната част от цялата процедура, която също се прави според предварителен план. Самото залепване не е дотолкова цапащо и неприятно, колкото фугирането.

Поставянето на фугираща смес става, когато лепилото се е втвърдило. Плочите се почистват с влажна кърпа, като фугите също се намокрят леко. Едва след това се пристъпва към запълването им със сместа. Освен висококачествена, тя същевременно импонира като нюанс на цвета на облицовката, така се получава стилен и приятен интериор. Смятате ли, че ще се справите? Ако се съмнявате, SOS ВиК e на ваше разположение.