Защо е трудно да се намерят добри майстори за лепене на плочки?

майстори за лепене на плочкиВ последните години се наблюдава една особена тенденция при ремонтните дейности, а именно трудното намиране на добри майстори за лепене на плочки. В настоящия материал ще се опитаме да открием причината за този проблем, но преди всичко ще обърнем внимание на определението „добър” Какво прави един майстор добър и от кои некоректни практики трябва да се пазим?

Кои фактори разграничават добрия от лошия?

На първо място трябва да уточним, че добрите специалисти по лепене на плочки са постоянно заети. За да можете да се възползвате от техните услуги, е необходимо да планирате ремонта поне няколко месеца предварително и да уговорите с фирмата / частния майстор точната дата на неговото начало. Тук идва мястото да определим как процедират добрите майстори.

Те се запознават детайлно (понякога на място) с условията, което включва: вид и квадратура на помещението; брой на помещенията, в които ще се лепи керамична облицовка; място на полагане (стена/под/таван); вид на настилката (фаянс/теракота/гранитогрес); вид на основата (циментова замазка, тухла, стара настилка) и начин на полагане на плочите (стандартно или нестандартно редене).

На база изброените по-горе фактори, добрият майстор определя каква ще бъде общата цена, както и срока на завършване на проекта. Лошият, от друга страна ще увърта, ще дава щедри обещания, ще предложи по-ниска цена за лепене от стандартната при специализираните фирми, ще определи някакъв „плаващ” период старт/финал, който никога няма да бъде изпълнен. Цената в крайна сметка ще се окаже много по-висока.

ПОИСКАЙ ОФЕРТАЗАЯВКА ЗА ОГЛЕД

Добрите майстори, специализирани в лепене на плочки действат експедитивно и коректно, защото след вашия обект ги чакат десетки други с фиксирана дата за начало и край. Това означава, че жилището ви ще се върне в минимален срок в обитаемо състояние. Лошите плочкаджии-самозванци, от друга страна следват порочната практика да започнат даден обект и да го изоставят – понякога за дълго, понякога завинаги.

Цената – решаващият фактор

Цената е причината за неправилния избор на изпълнител за всеки вид ремонт, а не само при лепенето на плочки. Всеки знае, че стандартната цена за работа е обвързана с тази материала. Тоест, обикновено, колкото сте платили за облицовъчния продукт, толкова ще платите и на майсторите. Свързващите и фугиращите материали не влизат в уравнението.

Цените при полагане на подови и стенни керамични покрития са горе-долу еднакви, но в случай че трябва да се облицова таван, цената е по-висока. Стойността на редене на облицовки от гранитогрес е също по-висока, без значение дали в затворени помещения или на открити пространства. Този материал е обаче много по-качествен и дълготраен.

Има значение и как ще бъдат редени плочките – в стандартен ред, диагонално или под формата на рибена кост. Нестандартните типове редене са по-скъпи от класическия метод с 2 до 5 лв/кв.м. От значение за стойността на услугата е също размерът, дебелината и произходът на плочите.

Препоръчваме да използвате винаги услугите на добри майстори, по възможност такива, препоръчани ви като добър вариант за лепене на плочки. Много удачно решение е наемането на утвърдена професионална фирма, когато се касае за основен ремонт на баня, кухня или друг санитарен възел. Фирмите в тази сфера имат и ВиК специалисти, които ще изпълнят правилно и водозахранването и канализацията в помещението.

БЪРЗО ПОВИКВАНЕ