Отпушване на канали – причини и няколко решения

отпушване на каналиС появата на съвременната канализация от градски тип, състоянието й започва да предизвиква все по-сериозен интерес, внимание и наблюдение. Устройството й е свързано с повишените хигиенни изисквания към санитарните възли във всеки дом, а натрупването на органични отпадъци във външните дворове и улици става минало.

Правилното функциониране на новата система подлежи на редовна проверка и поддръжка. След изграждането й в градовете на страната, инцидентното запушване на канал наистина има драматичен ефект. Това важи с особена сила, ако непроходимата тръба отвежда отпадъците от тоалетният възел.

Запушване в кухня, баня и тоалетна

Необходимостта от бързо и качествено отпушване на канали възниква лесно в три зони с особено значение. Кухненският умивалник, сифонът в банята и отвеждащият канал в тоалетната са местата с най-висок интензитет на протичаща вода, където най-често се образуват бариери в тръбата.

Причините за запушен канал могат да станат както случайно изпуснати в тръбата предмети, натрупани влакна и косми с по-голям обем, някои почистващи препарати, както и неизправности в самата канализационна система. Не забравяйте и мазнините – маслените налепи, достъпни за кухненския умивалник, веднъж попаднали в канала, се залепват по стените. Те действат като магнит за твърди частици, които иначе биха се отмили от водната струя.

ПОИСКАЙ ОФЕРТАЗАЯВКА ЗА ОГЛЕД

Натрупването на плътен слой налепи от този род доказано запушва каналът на мивката, което възпрепятства работата ви задълго и дори може да причини спукване на тръбата. Запушеният канал под тоалетната чиния обаче е истински проблем, който изисква мигновена намеса – натрупаните органични отлагания в отходната тръба излъчват нетърпима миризма, и създават най-силно бактериалната и нездравословна среда.

Ръчни методи за проходим канал

Нерядко, каналите се отпушват и с продукти от шкафът ни с подправки. Процедурата протича успешно при по-фини натрупвания – влакна, коси, хранителни остатъци, органични отлагания, които киселинните смеси и малко количество сода бикарбонат успяват да разградят напълно. Те се повлияват ефективно от присъстващата в почти всеки дом вакуумна помпа за работа под налягане, и от каналочистачките с дълга извита тел за захващане на по-обемни чужди тела в канала.

Фирмените препарати също са мощно отпушващо средство, което ни бива да се пренебрегва. Повечето от тях се прилагат, както домашните рецепти – сместа се излива в каналът и се залива със силна и продължителна струя гореща вода. Повечето отлагания по стените на тръбите се стопяват за кратък период по този начин – успехът се дължи на разяждащите киселинни вещества, които присъстват във всеки използван за целта препарат. Важна подробност е, че материалът на някои тръби се уврежда от различни видове препарати!

Модерна професионална техника

Най-доброто средство за проходими и чисти канали е превантивният преглед. Професионалните фирми използват за целта модерен апарат за видеодиагностика, който сканира тръбите и установява и най-дребните проблеми. Същата машина се използва и за установяване на проблем, без разбиване и изкъртване на мазилка.

Оборудването, което със сигурност ще възстанови нормалната проходимост на канала ви, е помпа с водна струя под високо налягане. Отводняването на канализационни тръби също присъства като неизменна част от работата на всеки професионален ВиК екип. Крайният етап е цялостна подмяна на системата от тръби- продължителен и труден процес, но с гаранция за нулеви проблеми в продължение на дълги години.

БЪРЗО ПОВИКВАНЕ