Отстраняване на течове – модерната апаратура спасява домът ви

отстраняване на течовеТечът е най-неприятният проблем на водопроводната система. Когато е открит и източникът се вижда ясно, все пак поправката става бързо и сравнително лесно, понеже се избягва продължителното търсене. Скритите течове обаче са изключително коварни и трудни за диагностициране, когато се появяват на места, където водопроводната инсталация е покрита с дебела настилка – бетон, мазилка или облицовка.

Проблемът се усложнява още повече, ако по някаква причина участъкът остава скрит от очите ви. Така наличието на повреда първоначално се установява само по изненадващата сметка за потребление на вода. Когато са видими, скритите течове се проявяват чрез огромни влажни петна и подуване на стената или подовата настилка.

Постепенно водят до промяна във въздуха в помещението, а често и до образуване на мухъл около зоните, където водната струя преминава. Появата им, и най-вече продължителното занемаряване на проблема, могат да доведат дори до олющване и разрушаване на външната фасада. Къде възниква необходимост от отстраняване на течове?

Течовете в сграден и външен водопровод

Фирмите за ремонт и изграждане на ВиК инсталации класифицират водопроводната мрежа според местоположението й. Това е практика,тъй като не всички екипи поемат поддръжката на външни и вътрешни (сградни) инсталации. Тръбите на водопреносната мрежа се изграждат от разнообразни материали, като се различават също и според позицията, диаметърът и функциите си.

ПОИСКАЙ ОФЕРТАЗАЯВКА ЗА ОГЛЕД

Параметрите на тръбите определят степента на проблема – лек теч или мощен “фонтан“, тъй като при някои тръби се образуват миниатюрни дупчици, докато в други се отварят широки процепи, от които водата избликва. Протичане може да се наблюдава и при канализационната мрежа (тоалетна чиния). Изливът на вода се идентифицира лесно, когато се появява при кранчета, смесители, душ батерии, сифони в банята и водомери. Тогава подмяната на повреденият участък е бърза и лесна.

Скритият теч обаче изисква много повече усилия, търсене и качествена апаратура. Докато повечето потребители могат да сменят сами кранчето, меките връзки и смесителната батерия, прикритите от стените течове се разпознават само от водопроводчик. Петната върху настилката или подуването й не се приема за ориентир – те просто маркират участъците, през които преминава водният поток. Високото налягане на водата намира отдушник в строителната смес и започва да я разрушава бавно и методично.

Модерната апаратура за спукани тръби

В съвременният свят отдавна сме забравили изкъртването на цели стени или подова облицовка, което водопроводчиците в миналото прибягваха, когато не успеят да идентифицират точното място на спукване на тръбата. Днес диагностиката на теч не разрушава домът, офисът или помещението, където е открит проблем, тъй като търсенето се прави изключително дискретно.

Фирмите за ВиК ремонти и инсталация прибягват до закупуването на модерна техника за локализиране на протичането. Специалистите по ремонти пък се задължават да преминат през обучение по ТТ (диагностика без разрушаване). Сред голямото разнообразие от техника за откриване на течове и влагомери, за най-ефективна се възприема термографската камера.

Тя възприема и визуализира инфрачервените излъчвания от даден участък. Всяко област се отличава с определена температура. Анормалната разлика с атмосферната температура показва наличието на проблем, и в повечето случаи това е теч. Зоната се локализира с над 90 % сигурност, което позволява възможно най-малки щети върху настилките при разбиване и подмяна на тръбата.

БЪРЗО ПОВИКВАНЕ