Как се постига едновременно практична и красива облицовка в банята

Лепене на плочки в баня Мокрите пространства, изложени пряко на въздействието на водата, обикновено се облицоват с плочи. Плочата от фаянс, теракота (вид глина) или гранитогрес (смес от пресовани сурова глина, каолин и кварц, предпочитан за подова настилка) е с глазирана повърхност (емайл), многослойна конструкция и умението да устоява на температурни амплитуди. Водните пръски и струи се плъзгат по гладкият непорьозен емайл, който не позволява увреждане конструкцията на плочката. 

Хидроизолирането и смисълът от него 

Лепене на плочки в баня е процедура от няколко етапа. Тя се различава от поставянето на облицовъчни плочи в други помещения, по хидроизолацията – задължителна стъпка от процесът. Залепването е предшествано от проектиране на помещението, в което се включва и избор на най-подходящите цветове и размери на плочите. Повърхностите, върху които ще се поставят плочите, трябва да са идеално нивелирани, изравнени и почистени от прах и строителни материали. 

Хидроизолация е наименованието на смес за нанасяне под облицовъчни материали. Задачата й е да ограничи абсорбционната способност на стенни и подови настилки, която е рискова при теч във водопроводната инсталация, и външни източници на влага и вода. Хидроизолацията представлява гъвкава и еластична материя с консистенция на гума, която показва устойчивост при престой под вода и различни температурни амплитуди. 

Процесът започва с полагане на грунд, като основа за гумираната изолационна материя. Изсъхналият грунд е базата за хидроизолацията, която се нанася в няколко слоя. Всеки слой е добре да се покрие със специално платно от полиестер. След изсъхването си, този материал образува високоеластична мембрана, която предпазва основата на стената/подът от бетон, цимент, гранитогрес, газобетон, гипсофазер и т.н. дългосрочно – мембраната не се разкъсва и пробива, и е подходяща и за подови настилки, подложени на интензивно натоварване. 

ПОИСКАЙ ОФЕРТАЗАЯВКА ЗА ОГЛЕД

Залепване на облицовка от плочи 

Банята се облицова в последователност от пода към стените. При поставянето на плочите са от изключително значение две условия: нивелацията, наклонът към подовият сифон и изборът на лепило. Всяка плочка се нивелира и този процес се проследява внимателно, за предотвратяване на неприятен наклон на настилката, който пречи на оттичането на водата. 

Облицовката е полезна и ефективна, само когато залепването е извършено правилно. За целта е необходимо използване на подходящо лепило, което ще поддържа плочите здраво към основата на стена/под, така че те не се разместват и приплъзват. Специалистите често прибягват към висококачествено флексово лепило, с консистенция от цимент и органични материали, с висока якост на залепване, студо- и влагоустойчивост, и бързо втвърдяване, с минимално свиване на консистенцията. 

След втвърдяване на залепващата смеска се обръща специално внимание на фугите – пространствата между съседни плочи, които се запълват със специален фугиращ материал, против проникване на вода. Фугирането се извършва след пълно изсъхване на залепващата смес, върху почистени и сухи фуги. Остатъците от сместа се отстраняват и фугата се изравнява, а след изсъхването й, се почиства. 

Когато красивата облицовка вече е факт, остава единствено уплътняване против влага на всички зони от банята. Ъгловите пространства са подходящи проводници на влага, затова се покриват със специален еластичен санитарен силикон, който отблъсква влагата от широките ъглови фуги.

БЪРЗО ПОВИКВАНЕ