Причини за запушване на канала

Отпушване на канал Нито едно устройство за подаване на течаща вода не е защитено от запушен канал. Запушването възпрепятства нормалното протичане на отпадните води по посока на отходният канал, в резултат на което количество нечиста течност се възвръща в обратна посока и затруднява функционирането на съоръжението.

Инцидентът е обичайно явление при умивалник, подов сифон на душ батерия/душ кабина/вана и тоалетна чиния, и е най-неприятният от всички проблеми с битови съоръжения. То поставя под въпрос здравословната степен на хигиена в съответното помещение и изисква спешно и адекватно отпушване на канал.

Запушените канали са резултат както от препятствие, заклещено в диаметърът на тръбната инсталация, така и от материалът на самите тръби. Докато за някои канализационни тръби физическото препятствие е основната причина за създаване на бариера срещу оттичането на отпадни води, чугунените и циментови (азбестоциментови) тръби например отвеждат мръсните течности сравнително бавно. Амортизацията на такъв материал след време забавя функционирането му двойно.

Други тръбни инсталации пък са предразположени към натрупване на голямо количество маслени налепи върху стените им, което доказано влошава качеството на отвеждане на нечистите течности и причинява най-големият проблем – запушване. Количеството отпадъци, варовикови или мастни отлагания, запушили ограничен квадратен метър площ, какъвто е каналът, се разграждат чрез препарат или професионалната техника за отпушване чрез водна струя под високо налягане.

ПОИСКАЙ ОФЕРТАЗАЯВКА ЗА ОГЛЕД

Процедурата не бива да се отлага във времето. Наслояванията върху тръбите се почистват регулярно, тъй като прекалените задръствания след определен период причиняват дори спукване на тръбата.

Неправилно изградената нивелация нерядко също става причина за задръстване на канали. Този риск може да бъде избегнат, ако изграждането на канализационна мрежа, последствената облицовка и монтиране на водопреносни съоръжения трябва да се поверят на професионални водопроводчици. Амортизиралите щрангове също са проблем, чието задълбочаване е в основата на запушените канализационни тръби.

Проблеми при отпушване

Отстраняването на физическо препятствие от запушена тръба често е съпътствано с  редица проблеми. Неправилният наклон намества препятствието под определена позиция и създава затруднения при захващането му, особено ако то не е органичен отпадък, а предмет, както често се случва в умивалници с липсваща предпазна мрежа върху сифона. 

Наслоени мазнини, сапун или варовикови отлагания по стените на канал могат да причинят не по-малко затруднения. Избираните препарати за разтварянето им са мощни киселинни формули с разнообразни реакции върху отделните материали. Те са необходими в ситуациите, когато врялата вода е недостатъчно реактивен агент за разграждане на замърсявания и наслоявания в тръбната инсталация. 

Търговската мрежа предлага универсални и екологични обезмаслители за канали, предназначени за работа в среда с ниско и високо съдържание на pH. Редовното му нанасяне поддържа канализационните стени в отлично състояние и предотвратява натрупването на замърсявания, предизвикващи запушване впоследствие. Такъв тип препарат е един от оптималните варианти за превенция!

БЪРЗО ПОВИКВАНЕ