Защо процедурата по поставяне на врата е сложна и стъпките й не бива да се “прескачат”

Монтаж на вратиМонтаж на врати е процедура с голямо значение за бъдещите експлоатационни качества на този детайл. И тъй като вратата е интериорен детайл със защитни функции, стриктното спазване на последователността от стъпки е задължително, за да осигурява тя не само качествена преграда към външният свят, но и шумо- и термоизолация – допълнителните й функции, благодарение на които уютът се настанява в помещенията. 

Монтиране на врата – според конструкция и материал, като основни характеристики 

Монтирането на врати зависи, на първо място, от видът на вратата, според местоположението и задвижването й (отваряне/затваряне) – с панти или с приплъзваща релса. Моделите с панта (обикновено, няколко броя) се сглобяват по точно определен начин: първоначално, в строителният отвор се инсталира касата, впоследствие панти, крило и елементи за управление – брава и евентуално, дръжка. 

Касата представлява опората, върху която ще се монтират пантите. Монтажът й всъщност представлява сглобяване, което се осъществява чрез залепване/завинтване на съединителните детайли. Това са няколко фриза, които трябва да образуват познатата П-образна форма, съединена под 90-градусов ъгъл. За целта се използва комбинация от специално лепило, винтове (самонарезни), дюбели, дървени клинове и др. 

Следваща стъпка е определяне посоката на отваряне, и нивелацията. Нивелирането е изключително важно за функционирането на вратата, се извършва и на дължина, и на ширина. От него зависи отварянето и лесното придвижване, без крилото да среща препятствие от подовата настилка. Крайният етап е монтиране в светлият отвор, чрез фиксиране с монтажна пяна (обикновено от полиуретан). Прибавят се и первазните рамки, които окончателно укрепват сглобката. 

ПОИСКАЙ ОФЕРТАЗАЯВКА ЗА ОГЛЕД

Крило-панта 

Крилата се поставят след прикрепване на панти към касата. Пантите са предимно от метал, а конструкцията и местоположението им се различават при отделните модели врати. Входните – обикновено от масивна дървесина с метални листове, се нуждаят от повече от два броя панти. 

Монтирането им започва с отбелязване на маркировка върху крилото –  при този процес е важно спазване на точно определен отстъп от долният и горен му край. После, следва инсталацията: тя се случва чрез пробиване с бормашина, заваръчна машина и винтове. Накрая, пантите се покриват със слой монтажно масло (грес), за по-лесно задвижване. 

Крилото се присъединява към така сглобената конструкция лесно. Важно условие е, нивелацията в идеално отвесно положение. В случаят, контурите на стената биха били погрешен ориентир. Фугите крило-рамка също са от изключително значение – те трябва да бъдат равни навсякъде, за да се извършва лесно и безпроблемно движение. 

Плъзгащи врати – има ли големи различия от описаният процес 

Плъзгащата конструкция е не по-малко предпочитана за интериор от стандартната, и дори повече, тъй като тя оптимизира пространството по-успешно. Монтажът се различава единствено по присъствието на плъзгащи се водачи (колелца) по релса, която обикновено се монтира в горният край на врата. Често срещан модел е и хоризонтално/и вертикално задвижваната по две успоредни релси врата. 

При инсталиране на такава конструкция се използват съединителни и укрепващи детайли. Те са: профили за монтиране на дървена рамка и метална шина. Шината е улеят, в който се поставят подвижните водачи, за които пък се залавя платното. Процедурата е доста бърза и лека за извършване. 

БЪРЗО ПОВИКВАНЕ