Ремонт на ВиК инсталации – най-често срещаните проблеми

Ремонт на ВиК инсталацииНалага се Ремонт на ВиК инсталации в няколко случая. Независимо от причината обаче, всеки от тях е свързан с дефектиране или износване на тръбите в системата. Повредата на водопреносните тръби обаче е свързана с по-бърза и лесна поправка, отколкото лошото функциониране на вертикалните ВиК щрангове.a>

Щранговете са комбинация от няколко тръби – за топла, студена вода и за циркулация, а наричаните “вертикални“ детайли от този тип отвеждат течащата вода на различна височина в една сграда. Състоянието им зависи предимно от материалът им – качественият метал и пластмаса се запазват в продължение на години, без оправдания с атмосферните условия. Какви са типичните “болести“ на водопроводните тръбни елементи, които налагат поправка на инсталацията?

Замръзване, ръжда и отлагания

Ниските температури обикновено са придружени и от интензивно овлажняване на въздуха. Високият процент влага оказва влияние върху материалът на щранговете и водопреносните части. Те реагират по няколко начина. Най-често се среща появата на ръжда, плесени и постепенното развитие на корозия, а в случаите когато през зимните месеци те не се използват, е възможно и заледяването им.

Обикновено тази ситуация се случва при външните водосточни тръби, но това не означава, че не се случва и в интериора на сграда. Преобразуването на водната маса в лед крие риск за целостта на инсталацията. Заледената вода е с повече обем и би могла да предизвика едни от най-сериозните проблеми във  водопроводна инсталация – запушване и спукване на тръбната конструкция.

ПОИСКАЙ ОФЕРТАЗАЯВКА ЗА ОГЛЕД

Освен корпусът, при подуването на тръбата е вероятно да пострадат и свързващите конструкционни детайли – спирателни кранове, капи, муфи, тройници, редукторни муфи и др. Всички те свързват отделните различни по размер тръби и са познати и с наименованието “фитинги“.

Ръждясването на конструкциите е друг съществен проблем. Опасното при него е, че той се появява не само от външната страна, а и отвътре. Не само ръждивите, но и корозивните натрупвания стесняват диаметърът на тръбите, което е допълнително подпомогнат от варовиковите частици в самата вода. Така те се стесняват и постепенно намалява налягането и количеството течност, което достига до крановете.

Нещо още по-опасно – отлаганията се примесват към водата и тя изтича оцветена. Тези примеси влошават качеството на питейната вода и носят негативни ефекти върху здравето. “Цветната” или мътна струя, особено ако е придружена с някои от горепосочените симптоми, изисква незабавна подмяна на въпросният участък.

Спукване

Тръбата може да се сдобие с почти незабележими пукнатини, но и с големи цепнатини, които да причинят изключително драстични аварии. Течовете са причинени от такъв тип дефектиране. Пропуканата тръба се подменя в участъкът на инцидента и процедурата се извършва бързо и лесно, при положение че пробивът е видим. Когато протичането е скрито обаче, изисква доста повече проучване. Съвременните специалисти използват видеодиагностика с инфрачервена термокамера.

Не бива да се забравя, че протичането невинаги е равнозначно на счупване. Често, течовете са резултат от недостатъчно стегната или неправилно поставена връзка. Затова действията без преглед от водопроводчик са изключително рисковани. Голямата авария обаче принуждава към такива, затова до пристигането на специализиран екип, можете да ограничите наводнението с метална скоба или епоксидна паста. Те обаче са временно решение и не заместват подмяната на детайл, или на цялата инсталация.

БЪРЗО ПОВИКВАНЕ